Kistamässan 18-19 mars 2025

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI

Om oss

This post is also available in: English (Engelska)

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är en världsledande statlig myndighet specialiserad på försvars- och säkerhetsforskning. FOI:s uppgift är att kunskapsförsörja Sveriges totalförsvar både för dagens och framtidens utmaningar. Det gör myndigheten till en central aktör i det svenska totalförsvaret. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer med bäring på Sveriges försvarsförmåga.

Verksamheten spänner över hela totalförsvaret och omfattar bland annat: IT-säkerhet, rymd, sensorsystem, civilt försvar, CBRNe-ämnen (kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen), undervattensforskning samt säkerhetspolitiska analyser.

Anmäl dig till vårt nya nyhetsbrev Kunskap för civilt försvar här: https://www.idrelay.com/customersv6/foi/forms/kunskapciviltforsvar.htm

Produkter

Nyheter

Nato kan ställa nya krav på civilt försvar

Nato kan ställa nya krav på civilt försvar

Sverige har en historia av ett starkt civilt försvar. De senaste två hundra årens säkerhetspolitiska inriktning har präglats av strävan efter neutralitet och alliansfrihet, men i och med Natoansökan lämnar Sverige detta förhållningssätt definitivt.

Läs mera »
Nätverk mot allvarlig brottslighet

Nätverk mot allvarlig brottslighet

I EU-projektet EXERTER kopplade forskare samman aktörer i ett europeiskt nätverk med specialister inom säkerhet kring explosivämnen, för att diskutera behov och nya tekniska lösningar för att motverka allvarlig brottslighet.

Läs mera »

Jobbannonser

Analytiker med inriktning mot civilt försvar

Med din erfarenhet och färdighet får du möjlighet att ta fram evidensbaserade lösningar på olika problem som kan uppstå i totalförsvaret. Beroende på uppdragsgivarnas behov kan du även komma att bidra till implementerings- och uppföljningsarbete, exempelvis genom övning, spel och utvärdering. I det löpande arbetet identifierar du kunskapsluckor och samverkar med kollegor för att föreslå och genomföra studier, utredningar och utvärderingar samt bidra till inriktning av forskning.

Beroende på din bakgrund kan du antingen komma att jobba på systemövergripande nivå, eller inom ett eller flera tematiska områden, såsom försörjningsberedskap, befolkningsskydd, transport, energi, livsmedel eller hälsa, vård och omsorg. Dina resultat levereras som regel skriftligt, du behöver även ha förmåga att leda seminarier/workshops samt att presentera studieresultat inför publik. I arbetsuppgifter ingår projektledning. Du kommer ha täta kontakter med uppdragsgivare, samarbetspartners och andra forskare.

Se jobbannonser »

Framtidens cybersäkerhetsexpert för Sveriges säkerhet

Du får tillsammans med erfarna kollegor arbeta med analys och utveckling av metoder och teknik för att förebygga och hantera cyberhot. Det kan handla om experiment kopplade till automatisering av incidenthantering, studier av mjukvarusårbarheter, automatisk generering av angreppsscenarion, eller framtagande av nätverksmiljöer för experiment, utvärdering och övning i cyberanläggningen Crate (www.foi.se/Crate).

Uppbyggd kunskap tillämpas i projekt där du bidrar till att lösa konkreta cybersäkerhetsfrågor åt våra uppdragsgivare, bland annat genom att vara med och analysera möjliga eller valda säkerhetsarkitekturer och säkerhetsåtgärder.

Se jobbannonser »

Blivande expert inom krigsspel

Tjänsten innebär arbete som syftar till att stödja Försvarsmakten och andra aktörer inom totalförsvaret med besluts- och kunskapsunderlag som kan bidra till ökad kvalitet och förmåga, främst genom analytiska spel. Spelen kan genomföras i seminarieform, som strukturerade workshoppar eller som manuella spel där spelbrädet kan utgöras av en terrängkarta, ett organisationsschema eller motsvarande. Du kommer ingå i ett team som genomför spel från uppdragsanalys till genomförande, analys och dokumentation. Arbetet innebär att:

– delta före, under och efter spel och ta sig an olika roller, t.ex. spelledare/facilitator, dokumentatör, speldeltagare eller avdömare
– ta fram scenarier
– ta fram metoder och underlag för avdömning
– utveckla och vidareutveckla spel
– presentera genomförda spel och spelkoncept på konferenser eller i form av vetenskapliga artiklar
– inhämta nya spelkoncept och idéer och omvandla dessa till praktiskt tillämpning.

Se jobbannonser »

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande

Scroll to Top