Kistamässan 18-19 mars 2025

Frivilliga ger stöd under pandemin

Utbudet av kurser och utbildningar under 2020, minskade drastiskt. Istället har Försvarsutbildarnas medlemmar kommit till stor användning ute i verkligheten. Försvarsutbildaren Mariana Hägg arbetar till vardags på Samtrans. När de fick uppdraget att ansvara för Gävleregionens lokala i coronaprovtagningar, kändes det naturligt för henne att börja rekryteringsarbetet av 40 provtagare med att gå igenom sina listor på Försvarsutbildarnas medlemmar.

Stort gensvar
– Att söka bland Försvarsutbildare gav stort gensvar, vilket inte förvånar mig. Vi har en inställning att vi vill hjälpa till när samhället är i kris. Då är det mentala steget inte långt när man får ett samtal av detta slaget, säger Mariana Hägg.

Hon berättar att utbildningen att lära sig ta prover till stor del har skett över nätet. Via digitala utbildningar har de som anmält intresse fått tillfälle att ställa frågor och utrycka funderingar.
Att arbeta nära inpå andra människor på detta vis ställer naturligtvis speciella krav. Att vara social, artig och välkomnande är självklarheter. Men hon betonar att det är väldigt viktigt att man också är noggrann och medveten om den sekretess vi har att förhålla oss till. Men hon poängterar att det är 1177 som gör den medicinska bedömningen.

Coronaexpressen en framgång
I samarbete med Civilförsvarsförbundet har Försvarsutbildarna i Stockholmsregionen även manövrerat den stora mängd sjuktransporter som Coronapandemin medfört. Sjuktransporterna som i folkmun döpts till Coronaexpressen är en samverkan mellan AISAB, ambulanssjukvården i Stockholm, Försvarsutbildarna och Samtrans som är ambulansenhetens inhyrda transportbolag där AISAB är uppdragsgivaren. Mellan mars och Augusti ombesörjdes transporter av över 10 000 covid-patienter av sammanlagt 267 sjukvårdare som Försvarsutbildarna rekryterat bland våra medlemmar som utbildats till sjukvårdare i Hemvärnet och flygbolaget SAS, där sjukvårdskunnig kabinpersonal blivit friställd under coronakrisen.

– Vi har rekryterat många som av olika coronarelaterade orsaker blivit arbetslösa men ändå kände att de ville ställa upp för samhället. Det roliga är att många av de som inte var med i Försvarsutbildarna, nu sagt att de vill teckna medlemskap för att få möjlighet att hjälpa till i ett skarpt läge även i framtiden. Men även medlemmar som sörjt att vi inte haft några utbildningar i år har i och med att de fått hjälpa till såväl med coronatransporter som med provtagningar, fått ett rejält kunskapslyft ändå, säger Per Karlsson, försvarsutbildare som till yrket är affärområdesansvarig för vård, omsorg och sjukvårdstransporter på Samtrans.

Text: Beata Hansson
Foto: Per Karlsson

Försvarsutbildarna-provtagning

Låt oss hålla kontakten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan och få den senaste informationen om mötesplatsen.
Scroll to Top