Kistamässan 18-19 mars 2025

Framtidens samhällssäkerhet: Carl Heath om digital resiliens och utmaningar

Carl_Heath_utan_skugga

I samband med Informationssäkerhetsmånaden fick vi en möjlighet att prata med Carl Heath, senior forskare och fokusledare för området resilienta informationssystem på RISE. I en tid av ökad digitalisering, har frågor om informationssäkerhet, psykologiskt försvar och cybersäkerhet blivit alltmer aktuella.

Balans mellan effektivitet och säkerhet
Enligt Heath behöver Sverige sträva efter att utveckla ett samhälle som är både öppet och robust, där digital resiliens är en central del. Han understryker vikten av att cybersäkerhet och skydd mot otillbörlig informationspåverkan blir en integrerad del av vår strävan efter samhällsutveckling och effektivitet. “Det handlar inte om att ställa dessa värden mot varandra,” förtydligar Heath, “utan om att säkerhet och riskhantering går hand i hand med vår förmåga att utveckla samhället.”

Denna balans kräver en kombination av teknologiska, juridiska och organisatoriska lösningar, samt ökad insikt och kunskap inom organisationer.

Tänk säkert – Förhöjd medvetenhet
Informationssäkerhetsmånadens tema, “Tänk säkert”, belyser vikten av individuell och organisatorisk beredskap inför potentiella risker med informationspåverkan. Heath menar att detta tema ökar allmänhetens medvetenhet och ger bättre förståelse för hur informationssäkerhet påverkar oss på olika nivåer – från individen till det större samhällsperspektivet.

Mötesplats Samhällssäkerhet som plats för kunskapsdelning
När det kommer till “Mötesplats Samhällssäkerhet”, vill Heath som spåransvarig förmedla och förstärka vikten av cybersäkerhet och psykologiskt försvar. Programmet, med sina föreläsningar, workshops och nätverksmöjligheter, bidrar till att öka kompetens och medvetenhet inom dessa områden.

Sammanfattningsvis lyfter Heath vikten av en sammanhängande strategi som kombinerar digital utveckling med säkerhetsåtgärder, kunskapsspridning och medvetenhetshöjande initiativ. I en värld som blir alltmer digitaliserad är det här mer avgörande än någonsin för att garantera ett tryggt och säkert samhälle.

Låt oss hålla kontakten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan och få den senaste informationen om mötesplatsen.
Scroll to Top