Kistamässan 18-19 mars 2025

Försörjningsberedskap i Fokus: En Intervju med Freddy Jönsson Hanberg

Förslag2_blogg_freddy

I takt med att världen ställs inför en rad globala utmaningar, blir frågan om försörjningsberedskap och förmåga alltmer relevant. I samband med Beredskapsveckan satte vi oss ner med Freddy Jönsson Hanberg, Styrelseordförande för Totalförsvarsstiftelsen och spåransvarig på Mötesplats Samhällssäkerhet, för att diskutera dessa centrala ämnen.

Försörjningsberedskap i en Osäker Värld
När vi frågade hur energikriser, stigande matpriser och klimatförändringarnas konsekvenser har understrukit behovet av ökad försörjningsberedskap, framhävde Hanberg att även om vi är vana vid att globala flöden fungerar nästan felfritt, har nyligen inträffade kriser belyst inbyggda svagheter. “Det är klart att påverkan från klimat, prisförändringar, pandemier, krig och andra kriser sätter press på systemet,” förklarar han. Hanbergs lösning? “Alla aktörer inom försörjningssystemet måste säkerställa sin förmåga till självförsörjning. Detta kan innebära att bygga upp buffertlager, samarbeta närmare med andra aktörer och förbättra omvärldsanalysen.”

Betydelsen av att “Öva!”
Temat “Öva!” under Beredskapsveckan lyfter fram behovet av aktiv förberedelse för kriser. Hanberg betonar vikten av scenarioplanering som ett verktyg för riskhantering. Men han påpekar också riskerna med att enbart lita på teoretiska övningar. “Dessa scenario blir ofta ‘skrivbordsprodukter’ och behöver testas i reala förhållanden för att man ska ha förtroende för dem,” säger han. För Hanberg är praktiska övningar essentiella, inte bara för validering av scenarion, utan också för att främja samarbete och samverkan mellan olika aktörer.

Mötesplats Samhällssäkerhet – En Central Arena
När det gäller rollen som “Mötesplats Samhällssäkerhet” spelar i diskussionen kring försörjningsberedskap, ser Hanberg den som en viktig resurs. “Här har deltagare chansen att kombinera kunskapsuppbyggnad med erfarenhetsutbyte och nätverkande, vilket är avgörande för att snabbt kunna förbättra sin försörjningsförmåga,” konstaterar han.
Avslutningsvis ger Hanbergs insikter en klar bild av den kritiska roll försörjningsberedskap spelar i dagens snabbt föränderliga värld, och av nödvändigheten av att ständigt förbättra och anpassa våra beredskapsstrategier.

På Mötesplats Samhällssäkerhet lyfter vi fokus på Försörjningsförmåga i ett eget konferensspår som planeras och modereras av Freddy Jönsson Hanberg. Registreringen öppnar i november och programinnehållet presenteras löpande på vår hemsida och i våra digitala kanaler.

Låt oss hålla kontakten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan och få den senaste informationen om mötesplatsen.
Scroll to Top