Kistamässan 18-19 mars 2025

Ambassadören Malin Dreifaldt inför Mötesplatsen 2022

Malin

Malin Dreifaldt - säkerhetsstrateg, Västerås Stad

Har varit engagerad inom totalförsvaret i drygt 25 år. Erfarenheter från arbete på kommuner, bevakningsansvariga myndigheter och inom frivilliga försvarsorganisationer. Var under många år engagerad som frivillig i Försvarsmakten. Tidigare stabschef under arbetet med omfattande händelser som skogsbrand, flyktinghösten 2015 och Covid-19. Arbetar idag huvudsakligen med totalförsvar och säkerhetsskydd.

Vad gör det viktigt för dig att vara ambassadör på Mötesplats Samhällssäkerhet?

Mötesplatsen är en viktig plats för utbyte av erfarenhet och kunskap inom säkerhetsområdet. För mig blir rollen som ambassadör både ett sätt att marknadsföra vårt verksamhetsområde men det är också ett sätt att utvecklas och bidra till utveckling inom säkerhet och totalförsvar.

Vilka frågor och ämnen ser du som viktiga att mötas kring?

Viktiga områden just nu tycker jag är totalförsvarsplanering och civil-militär samverkan. Vi behöver gemensamt utveckla totalförsvaret till operativ handling och inte nöja oss med ”bara” kunskapshöjning. Kunskapshöjning är bra men det måste bli verkstad också. Vill gärna se en utveckling inom beredskapsjuridiken. Vi har en komplex och i vissa delar föråldrad juridik som vi inte arbetet med på många år. Även säkerhetsskydd förtjänar att få fokus. Det är en viktig grund för det fortsatta arbetet.

Nämn de främsta utmaningarna och möjligheterna du tar med dig från 2021?

En av de största utmaningarna som jag ser för kommuner är att kunna få ut så mycket verksamhet som möjligt av den lilla summa pengar som kommer till kommunerna kopplat till civilt försvar. Hur vi 290 kommuner ska kunna göra så mycket som möjligt på lokal nivå trots att majoriteten av de statliga pengarna stannar på nationell och regional nivå.

Låt oss hålla kontakten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan och få den senaste informationen om mötesplatsen.
Scroll to Top