"Varför skulle du inte delta på Mötesplats Samhällssäkerhet?"

Sandra Danielsson, brandingenjör, MSB
Sandra Danielsson, brandingenjör, MSB

Vi träffade brandingenjören Sandra Danielsson som gör sin premiär som ambassadör för mötesplatsen och passade på att ställa några frågor. Läs hennes tankar kring både det gångna året, framtiden samt också självklart kring varför hon ser Mötesplats Samhällssäkerhet som ett självklart val!

Vad har varit den största utmaningen i din yrkesroll det senaste året?
Att hålla många tunga bollar i luften samtidigt under en pågående pandemi – vi har varit och är mitt i epicentrum för utvecklingen av skydd mot olyckor, med ändringar i vår centrala lagstiftning och ett antal avgörande utvecklingsprojekt för att kunna föra branschen framåt enligt regeringens och riksdagens önskan.

Jag har t.ex. jobbat mycket med vårt projekt ”Enhetligt ledningssystem för kommunal räddningstjänst”, tydliggöra vårt stöd till kommunerna inom skydd mot olyckor genom en ny handlingsplan och med att på olika sätt infria de inriktningar och satsningar som jag själv var med att sätta genom att vara projektledare för regeringsuppdraget om förstärkt kapacitet efter skogsbränderna 2018. Men det har också varit interna arbeten, t.ex. att forma analysverksamheten efter vår omorganisation.

Det händer mycket inom alla delar av krisberedskapen – jag trodde inte att min mest utvecklande tjänst hittills skulle vara inom en statlig myndighet, men så har det definitivt varit, och det har varit både roligt och utmanande.

Vad ser du mest fram emot i din yrkesroll det kommande året?
Att omsätta och fördjupa den tydliga utveckling som jag varit med att driva sen 2017, när lagöversynen påbörjades inom skydd mot olyckor. Nu har lagförändringarna klubbats och vi är redan igång med att omsätta regeringens vilja genom föreskrifter och stöd. Men det kommer att vara avgörande hur aktörerna, dvs. främst kommunerna och vi själva, klarar av att anpassa och utveckla. Vi har några viktiga år framför oss där vi behöver gå från tankar och ord via driv till effekt och resultat.

Varför tycker du att det är viktigt att ta del av Mötesplats Samhällssäkerhet för att skapa ett säkrare Sverige?
Frågan är väl snarare hur det inte skulle kunna vara viktigt att ta del. Är man på det minsta sätt insyltat i de här frågorna har man nog knappast råd att missa den. Det blir en smältdegel bubblande av goda idéer, viktiga insikter, tunga erfarenheter och kittlande inspiration om ämnen som är viktiga på riktigt – inte bara för oss i vår yrkesroll för att vi är nördar, utan faktiskt på allvar för alla medborgare.
Jag tror det kommer att bli rätt coolt – tänk att få sitta hemma i soffan med en kopp kaffe och lyssna till nyckelpersonerna i vår bransch, när de reflekterar och delar med sig av sina erfarenheter. Det kan väl knappast bli mer kompetensutvecklande än så.

Andra artiklar som kan intressera dig

Why healthcare IT security is so hard

There are few areas where these two concepts are as intricately interconnected as in healthcare. Add to this the fact that the data handled in healthcare systems often has very serious privacy implications and you get a swamp of problems to which there are seldom any perfect solutions—only imperfect compromises.

Läs mer »

Personuppgifter i kamerabevakningssystem glöms ofta bort

Det ställs ofta höga krav på att verksamheter ska skydda sig mot intrång och att rätten till tillgång till lokaler och utrymmen styrs utifrån behov. För att möta dessa krav finns ofta passersystem och kamerabevakning installerat för att skapa spårbarhet och för att försvåra eller förhindra brott. Kamerabevakningen kan också ge värdefull information vid inträffade brott och kan därmed underlätta polisens utredningsarbete. Inom dessa säkerhetssystem finns personuppgifter lagrade.

Läs mer »
Combitech

Digitalisering som räddar liv

IT kan spela en viktig roll för snabbare hjälp till skadade och för att rädda liv. En färsk doktorsavhandling visar att en app på mobiltelefonen kan underlätta samverkan av civila insatspersoner (CIP) som larmas ut för att göra en första insats vid olyckor.

Läs mer »
Scroll to Top